Thuns historia


Trender kommer och går. Men nöjda kunder blir aldrig omodernt.

KALENDER

Anna och Albert köper det nedlagda mejeriet i Faringe och gör om det till en fabrik. I fabriken startar de jutedrev och putstrastillverkning. De köper in kasserade kläder från landstingstvättar och försvaret som man sprättar sönder. Trasorna säljs till industrier som torkdukar.

På försök provar en av döttrarna på helger att sälja mattrasor ur garaget till privatpersoner. Det blir en jättesuccé. Det här väcker en idé om att man kanske ska börja sälja mer till privatpersoner. Sagt och gjort. Stärkta av idén med mattrasorna börjar de sälja begagnade kläder. Många av textilierna som förut gick till putstrasor såldes nu som andrasortering i källaren till bostadshuset. Öppettiderna var samma som fabrikens 9-16.

En brand bryter ut och förstör fabriken för jutedrevstillverkningen.

Lokalen som förstördes i branden byggs upp. Nu har man en lokal på 300 kvm som man inte vet vad man ska använda till. Man flyttar över butiken till den nya lokalen eftersom försäljningen går bra. Lokalen är så mycket större än den förra och man behöver fylla ut den och ta in nyproducerade kläder och porslin. Tyvärr får inte Albert vara med så länge. Han slutar sina dagar den 16 oktober endast 67 år gammal.

1980-talet. Butiken går fantastiskt bra. Det byggs ut 6 gånger! Antal anställda är nu ca 20 personer. Fortfarande fabrikstider 9-16. Dock något utökade med måndagar och fredagar till 20 och lördagar 9-14.

I butiken bjuder vi på kaffe och pepparkakor. Läsk fanns att köpa i drickamaskinen, men 1989 ersätts det av kafé och matservering. Gobiten tillkommer. Den drivs i annan regi.

Butiken fortsätter expandera. Lager, skoavdelningen och ett nytt varuintag byggs. Nu är vi ungefär 30 anställda.

Modevisningen drar igång. Den hålls inne i butiken. Ställningar flyttas för att göra plats för ”catwalken” som på den tiden bara var det vanliga butiksgolvet. Antalet besökare är ca 50 st. Modevisning har vi haft varje år sedan dess. Nu för tiden hyr vi ett tält på x kvm där vi tar emot 750 gäster fördelat på två kvällar.

Entrén till butiken görs om och Góbitens lokaler byggs ut.

Glasöverbyggnaden kommer till och i samband med det tar vi lite av lagret för att utöka butiksytan till 3300 kvm.

Thuns

Vi är ca 55 anställda och många har jobbat länge hos oss. Den som jobbat längst anställdes 1976. Företaget drivs nu av Anna och Albert barnbarn. Det är 12 personer som jobbar i företaget som är släkt med Anna och Albert på något vis. Från start har vi byggt till 14 gånger. Sortimentet har under åren förändrats från billiga partier och begagnat till ett brett sortiment av reguljära varor. Vi har idag ca 350 leverantörer. Eftersom vi håller till på landet med lägre kostnader i egna lokaler kan vi erbjuda bra varor till ett bättre pris.